About Me

Proud to be Muslim. Proud to be the chosen one. Well, all of us are the chosen one by Allah. Waiting for the signs to show up and heals my heart. Pray for me. May Allah bless you :) follow @riamohamad

Monday, December 26, 2011

Romantik ke Kreatif ?

Assalamualaikum :) 

Tahu tak apa beza romantik dan kreatif ?

Aku pun tak tahu. Jap .Aku gi cek kamus dewan jap.

Romantik ialah berkaitan dengan percintaan dan keindahan dsb.

Kreatif pula kebolehan mencipta sesuatu idea yang baru .

Kalau korang , yang mana satu korang nak ?

Romantik tapi cliche atau kreatif ?

Kalau aku , nak yang kreatif sikit . HAHA . Bosan laa, asyik tengok cerita ke movie ke, nak romantik sikit , ajak pergi taman bunga . dan dan bila pergi , ada tikar dah terhampar , dengan ada satu bakul makanan . And not to forget . Red Roses sejambak . Romantik kan ? Tapi cliche sangat . Kat dunia realiti ni ada ke orang buat? Dalam dunia fantasi dan imaginasi boleh lah . Macam dalam cerita magika , mawi kata , tiada yang mustahil dengan kuasa imaginasi . Semua orang boleh berangan macam-macam kan ? 

Ha, kalau nak propose . Ajak pergi dinner . Candle light dinner ? Romantik ke ? Ada sekali tu, aku tak ingat kat mana , dalam kfc . candle light dinner ! Aku dah macam wow . Pelikss gila kfc candle light dinner . Rupa-rupanya, satu kawasan tu takde letrik . haha . macam manalah aku nak perasan, sebab aku dalam kereta masa tu . Oke , back to proposal . Lelaki kneeling down depan perempuan , tunjuk cincin . Will you marry me my dear ? Perghh , boleh tercabut jantung kalau aku jumpa orang buat macam tu dekat KL ni. Lagi-lagi kalau depan sogo tu . Ramai orang kott .






Kalau kreatif . Ajak pergi masjid wilayah. Buat apa ? Dengar ceramah agama . hehe . Ada orang nak buat? Setakat ni aku belum pernah jumpa lagi la yang cerita kat aku . 

Wehh , kau tau , semalam soulmate aku bawak aku pergi masjid wilayah berdua je, dengar ceramah agama . Sweet tak, sweet tak ? Pasti aku buat muka tak puas hati . dan tanya dalam hati . * aku lempang kau sekali boleh tak ? * 

Haha . okeh . Ada ke yang orang nak buat macam tu ? Kalau ada, aku tabik spring lah . Aku doakan jodoh korang sampai ke syurga . Tapi, beragak lah sikit . Pergi pun janganlah berdua . Nak buat yang baik, caranya pun kena lah baik jugak. Apa salahnya bawak sekali parents-in-law-to-be korang . Ni baru sweet . Kreatif tak ? Kreatif lah sikit . Tapi, pelaksanaannya macam pelik je . Terpulanglah . Ini pun macam imaginasi aku je :)


Oke, kalau buat proposal . Yang melutut tunjuk cincin tu romantik . Tapi, yang kreatif, bagi aku macam ni.
Satu hari , ayah aku telefon aku . Dia cakap,

Ayah : Iman, ada lelaki telefon papa .
Aku : Dah tu kenapa ? Biarlah dia telefon papa pun . haha.
Ayah : Dia kata dia nak kenal iman.
Aku : Gulp . Tersekat sat air liur aku . Apesal pulak nak kenal iman, kena telefon papa ?! *mungkin suara tak puas hati . Yelah kan, apesal main telefon bapak, ni dah lebih .
Ayah : Dia kata nak mintak permission papa dulu .
Aku : Haha . Lawaknya . Ada lagi ke orang macam tu ? Siapa dia ? Nama dia ? Keje apa ? Hensem tak ? Pandai azan tak ? Boleh jadi imam kan ? 

Ha, conversation atas tu, aku menipu je . Imaginasi aku lagi . Ni contohnya la. Nak jadi romantik, tak semestinya kena tunjuk depan orang ramai . Cukup lah kalau ambil hati mak ayah dulu . As for woman, lebih baik kahwin dengan lelaki yang betul-betul sayang dekat kita, bukan yang kita sayang gila dekat dia . Dia boleh ceraikan kau bila-bila masa dia taksuka . Pergh . macam senang je kahwincerai ni . Nasib ah kuasa talak dekat lelaki, kalau dekat perempuan, hari-hari perempuan ceraikan laki dia . hahaha . Isteri suruh pergi kedai, malas ! Terus je , aku ceraikan kau . Tolong tengok anak menangis, malas lagi . Aku ceraikan kau ! Yelah, emosi perempuan kan lebih sikit . Dah emosi, rasionalnya melayang tah kemana . Ni certain perempuan je la kot . Yang aku kenal, semuanya lemah lembut baik budi pekerti :)

Okeh . dah la. mesti bosan nak baca post panjang kan . Tapi rajin bacalah .

By the way , belilah novel awak suka saya tak ? romantiknya ada, kreatifnya ada , tapi tak melampaui batasan . Best . Siries!



Okay , dah . Terima kasih .

p/s : Awak suka saya tak lepas baca post ni ? ^^,



3 comments:

Anonymous said...

aduih , ratna tak habes habes citer pasal kahwin. yang conversation tu aku ingatkan betul betul, haha :D berangan betul tuan putei ratna ni

Syifa Zul said...

ratna mengharapkan sape kol pkck mohamad??
;)

Ratna Iman Amirah said...

anonymous : siape kah anda ? memang anon betul ni. haha . biase laa, tiada yang mustahil dengan kuasa imaginasi :)

syifa': aku harapkan orang betul betul minat aku ah . hahaha :)